úterý 17. února 2009

Festival fantazie 2006

Někteří lidé si myslí, že psaní reportu je v pohodě. Že to nic není. Prostě jen sednout a něco sesmolit. Nenáročná akce. A víte co? Vůbec to tak není. Natož když je vás víc :). A jeden navíc na con přijede dodatečně :)).

Takže... Nejprve, tedy v pátek, dorazila Bossi s Lyou. A jak to Bossi viděla? Jako vždy při příjezdu do Chotěboře pršelo. Doufaly jsme aspoň v rychlé odbavení, ubytování a usušení, ale opak byl pravdou. Ačkoli byl nový systém registrace velmi promyšlený, zhroutil se hned v počátku spolu s databází. Program tedy byl do nějakých devíti hodin přístupný všem bez vstupenky a ubytování bylo nemožné. A tak se zmáčení lidičkové poflakovali po sportovní hale a kulturáku a čekali, až bude vše napraveno. I my, SW fani jsme se utábořili v hale a brzy jsme seděli v typickém kroužku a seznamovali se. Ne s osobami (všichni se známe; jediným "nováčkem" tam byla Sabé), ale s jídlem, které kdo přivezl. No není to geniální nápad?
Tato společnost se časem rozpadla a jakmile se nachýlil čas Tessiny přednášky o světelných mečích, šly jsme ji s Lyou a Sabé podpořit. Předtím jsme se ale navečeřely v hospůdce, kde už vody vířil hlučný Voden, Budji a pár dalších jedinců. No a na závěr dne nás čekalo jen dloooouhé čekání ve frontě u registrace. Opravdu vyčerpávající a notně nepohodlná záležitost. Pokud, jako Goof s Pomerančem, si nesednete a nezačnete pouštět anime. Ačkoliv pravda, neustálé poposedání a posouvání židliček bylo asi trošku nepraktické.
Po tak náročném odpoledni jsme okamžitě po ubytování a umytí padly za vlast.

Sobota... Brzké vstávání kvůli snídani. Stejně jsem neměla hlad, takže nechápu, proč jsem z postele vůbec vylezla. Dopoledne bylo ospalé a celkem nudné. (Poznámka San: To proto, že jsem tam nebyla XD.) Samozřejmě až na vtipné Budjiho a Willovy přednášky o technice a Ewanovo povídaní o Williamsově hudbě. To bylo tradičně velmi kvalitní - a teď, když se nad tím dodatečně zamýšlíme, docházíme k závěru, že nejen že byly v linii SW všechny přednášky velice zajímavé, ale hlavně velice osobité a plné nových informací... což se bohužel nedá říct o všech přednáškách na conu. I takové, kde se nemluvilo, jen promítalo, jako např. Long Way Round, neměly chybu. Ačkoli... V tomto případě to mohlo být i tím, že jsem prostě jen měla příležitost "slintat" nad Ewanem McGregorem. Jako účinné antidepresivum pak mohu vřele doporučit SW Infinities a tradičně ďábelskou soutěž SW Riskuj - nejlépe v kombinaci s vinným střikem.
Zlatým hřebem mého večera a dne byla rozhodně Jedi Fashion, první ze série přednášek o kostýmech a módě Hvězdných válek, které byly opravdu dokonalé po všech stránkách. Padmé nám ukázala mnoho rozličných kostýmů Jedi, kterými bychom se mohli odít a nevypadat tak stále "stejně kimonově", ovšem přestože byly nádherné, po praktické stránce by některé z nich nebyly moc nositelné. Nicméně jsme se alespoň na toto konto my v publiku dobře pobavili.

Nu a v neděli se to stalo. Dorazila San. Naplněna optimismem a s širokým úsměvem na tváři. Já totiž (abych to vysvětlila, nyní jsem Bossi uzmula notebook a chopila jsem se klávesnice) zbožňuji cony. Svého drahého gungana (nyní riskuji, že mne udeří, ale nevadí :) ) a Lyu jsem krátce po ubytování, kdy jsem se cpala do základky v domnění, že jde o obchodní akademii, nalezla sedící v baru nad šálkem horké kávy. Inu, jak jinak také začínat den :). Můj úsměv se rozšiřoval ještě víc ve chvílích, kdy jsem potkávala známé tváře - například Tess, lákající nás na své Fanovské kostýmy. V poledne jsme se na přání Padmé s Bossi, obě oděny v kostýmy, přesunuly k Sokolovně a podrobily se focení do připravované databáze. Byla jen velká škoda, že ačkoliv ve fandomu má ucházející kostým kde kdo, většinou si je dotyční zapomněli - jako například Will. Což byla skutečně škoda, neboť zástupci Impéria pak při společné fotce na snímku vysloveně chyběli. Jiní "okostýmovaní" prozměnu dělali cavyky a nechtěli se nechat zvěčnit, což absolutně odporuje smyslu nošení kostýmů - předvádět se. Z tohoto pohledu byla zajímavá hlavně dvojice Padmé a Asawan, tedy Leia :), kterým to nevuěřitelně slušelo.
Jsou také přednášky, které jsou kromě všech ostatních superlativ i relaxační. Ano, ti, kdo tam byli, jistě tuší, o čem je nyní řeč - Ewan a jeho Nevydaná hudba z Pomsty Sithů. Jen byla škoda, že kromě okouzlující hudby nebyl k dispozici i film :).
Následovalo to pro nás nezáživné - Zira a její Sithské přijímačky jistě prominou, ale ačkoliv jsem příznivcem temné strany, nemám potřebu k nim patřit... natož se snažit k nim patřit. Opět jsme se občerstvily kávou a já se přesunula do kina na Zathuru, zatímco Bossi jsem ponechala svému osudu a Tess na přednášce Neznámých soubojů.
Po nezbytné večeři jsme se usadily hezky u baru a za nadšeného diskutování čekaly, až budou vyhlášeny všechny literární soutěže a konečně dojde na námi očekávané Divadlení. Jaké bylo? No... Na to jsou všechna slova krátká. To se prostě musí vidět. Diváci se smáli ostošest a takové výstupy jako Vodenovu chůzi, Lordovu a Blairovu jízdu výtahem či Willovo "roar" zkrátka nedokázala zachytit žádná fotka. San se po této akci ještě usadila u partičky Bangu a Bossi, na kterou opět padla deprese, odešla přímo do postele. Což byla právě ta chyba - mohla se konečně Bang! naučit hrát a nejspíš by se i svého splínu zbavila. Bang je totiž děsně návykový. Snadno se vám pak stane, že ho hrajete do tří do rána... :)

Pondělí. Nejhorší na conech je to, že když člověk chce vidět nějakou besedu, která je časně zrána, musí brzy vstávat - například na jedenáctou, kdy jsme po nezbytné kávě shlédly Sober Wars - tedy Ananasy. Čekaly jsme mnoho... ale tohle tedy ne :). Přeberte si to, jak sami uznáte za vhodné :)). Pak jsme se pozdravily s Milwou a Blizzy a poté, co jsme se naobědvaly, jsme se přesunuly na Padméinu přednášku, tentokráte o Sithské módě, nicméně z té byla San odvolána zoufalou SMSkou Milwy. Měla jim pomoct najít gymnázium, kde hodlaly dívky ze Solahu plus Ace (není to fiktivní postavička! existuje!) přespávat. San je suverénně odvedla na základku a velice se divila - ona se totiž na základku hnala už v neděli, kdy přijela, v domění, že jde o obchodku, takže i nyní byla skutečně zaskočena :).
Místo klání týmu jsme pak zamířily do čajovny. Milwa kupodivu nic nevylila, zatímco San se pocintala dokonale a sklidila za to škodolibý výsměch. Nicméně, teď s odstupem času musíme konstatovat, že s usínajícími dívkami nebyla moc zábava, ačkoliv nuda nebyla - i když je pravda, že všechny včetně Bossi, zrádkyně, odmítly se San hrát Dostihy. Ale pozor, ne ty Dostiny stolní, nýbrž dokonalou hru z dob, kdy byla San ještě malá skautka a Jedi (= tj. prazážitek)... nicméně když ji začala předvádět, všechny tím pobavila. Což ji urazilo :).
Dále jsme zamířily slintat nad Quinlanem Vosem. Abychom to vysvětlily - Blair přednášel o SW comicsech z dob Clone Wars. Chviličku jsme si ještě poslechly zoufání Vaška Pravdy, nad tím, jak je to těžký úděl býti organizátorem takového velkého conu a raději se odebraly na večeři. Vzhledem k tomu, že následovalo Vodenovo Star Wars vs. Policejní akademie, rychle jsme se vrátily zabrat výhodná místa v první řadě, což se nám vyplatilo. Bylo to nezapomenutelné zejména díky vsuvkám o Godzille - ukázce likvidace MechaGodzilly, vyprávění o obřím motýlovi, který se rozhodl chránit svět a podobných zvěrstvech. Opět vyhrál oponent, ocž nikoho nepřekvpauje, ale Star Wars trhly rekord - získaly celkem TŘI body!!!
Na Star Wars program jsme pro tento večer zanevřely a vydaly se na přednášku o Shonen-ai. Holky ze Solahu nám držely místa, takže jsme se kupodivu do manga místnosti vešly, což se nám např. u Naruta nepoštěstilo. Vyprávění Angie-chan bylo velice zajímavé a zábavné. Rozhodně jí nechybělo nadšení pro mangu, anime a chlapeckou lásku ;). Při pobytu v této místnosti nám notně vyprahlo, ačkoli San se napájela Jelzinem už od Vodenova duelu, a tak jsme se přemístily na bar s tím, že Milwa s Blizzy dojdou. Nedošly. Ale došli další SW fani. Nakonec se nás kolem stolečku tísnilo docela dost a báječně jsme si pokecely. Původně jsme čekali, jak bude vypadat Vim Nigrae Party (prostě česky Ziřin SW večírek), nicméně jsme se dozvěděly něco o škole, kde studuje Padmé, o Saniných románech a dívčích románech, o Dortově první návštěvě u Sovoga doma, o počítačových hrách. Martina s Loth nám prozradily svůj věk, Johanson nám vynadal/pochválil koprconovské Sexy muže, Voden zapózoval jako jezdec F1 a Will s damem si vyměňovali kravaty (Spocka za Maula; bylo to nechutné), které nakonec obě skončily na krku kolemjdoucího Vaška Pravdy. My dvě jsme pak vyšly před Junior a San se kromě toho, že se nechala vyfotit ve Willově "uniformě", rozhodla v horizontální poloze vyfotit hvězdné nebe. Nutno podotknout, že na té fotce jsou vidět pouze dráty od elektrického vedení :). Jelikož však doba notně pokročila, odebraly jsme se spokojeně na kutě. Ostatně, když teď nad tím tak přemýšlíme, na conu jsme se nikdy dříve než ve dvě do postýlky nedostaly... :))

No a to byl vlastně konec. Konec SW conu. Po zbytek týdne jsme toho pak zažily ještě mnoho a mnoho, ale to sem tak docela nepatří... takže to vezmeme jen tak letem světem. Shlédly na velkém plátně X-Many 3 Dobu ledovou 2, Karcoolku či dokonalého Wallace & Gromita. Zjistily jsme, že existuje zajímavý seriál Tru Calling, kvůli kterému San dokonce musela vstávat na devátou ráno!!!, aby si jej mohla vychutnat, tak jako přednášky o něm. Pobavily se na povídání o upírech v anime a manze či při SG Jukeboxech. Udělaly jsme si soukromou čajovničku na chodbě před čajovnou, kde jsme původně měli čekat na Nightmare before Christmas, nicméně nakonec jsme se tam bavily výborně i bez Tima Burtona - pily jsme modrou okenu, snažily jsme se (spolu s Tess a Korou) učesat Dashera a podobně jsme tam všichni řádili. Kromě toho také přijel Lando, který se po dlouhé době opět zapojil do "conového života" a se kterým jsme si báječně popovídaly. Nu a v pátek večer jsme spolu s Willem, damem a ještě se dvěmi lidičkami vyrazily na výlet k přehradě, jak tomu domýšliví chotěbořáci říkají, a někteří se i aktivně koupali. A Bossi nás seznámila se svou pomůckou při poznávání souhvězdí, konkrétně delfína - dle jejích slov prý vypadá jako "píča s ocáskem" XD.
A shrnutí? Con byl úžasný. Moc se nám líbil. SW program byl super, jeho účastníci také, jen ty kostýmy mohli mít všichni. Takže pro příště, jasné? XD

BTW neví někdo, co se stalo s tím rozkošným koťátkem...? :)

Žádné komentáře:

Okomentovat